Porcované čaje ze sáčku

17

Když se zeptáte jakéhokoliv milovníka dobrého čaje na kvalitu porcovaných čajů v sáčcích, většinou se vám dostane shodné odpovědi. A to sice, že pravý poctivý čaj lze připravit pouze ze sypaných lístků. To ale není pravda, jelikož samotné porcování do sáčků nijak nepoškozuje strukturu čajových lístků, takže chuť i aroma přetrvávají v nezměněné podobě.

Jaký je v nich rozdíl

Jak jsme již zmínili, to, jestli sypete čajové lístky do šálku a pak je přecedíte, nebo čaj připravujete prostřednictvím sáčků, nehraje žádnou velkou roli. Lidé velmi často tvrdí pravý opak, ale nenechte se jimi zmást. Pochopitelně hraje roli to, z jakého materiálu je sáček vyroben, ale výrobci jsou v tomto ohledu za jedno a většinou se od sebe použité materiály ani jejich složení v mnohém neliší.

Samozřejmostí je, že zakoupení čajových lístků už samo o sobě znamená, že čajům rozumíte o něco více, protože už doma máte speciální sítko na čaj, pomocí kterého čaj připravíte, a tedy nepotřebujete čajové sáčky. Některé druhy čajů se pro změnu zase v pytlíkové verzi vůbec nevyrábí, a pokud je chcete ochutnat, musíte si čaj připravit rovnou z lístků.

To je pochopitelně ten úplně nejstarší způsob, jak čaj uvařit. Vaří se tak ve spoustě zemí. Například Čína či Japonsko jsou natolik hrdí na svoji čajovou kulturu, že za kvalitní čaj považují jen ten, který si sami připraví z čajových lístků, nejlépe pochopitelně z těch, které si sami vypěstovali.

V našich podmínkách je pochopitelné, že se čaje porcované prodávají častěji než sypané. U nás se stále dává přednost praktičnosti a jednoduché přípravě před tradiční přípravou čajů.

Proč je kupovat a proč naopak ne

Důvodem, proč byste si měli koupit balení porcovaných čajů, je snadná příprava čaje. Sáček stačí vložit do šálku, zalít horkou vodou a je hotovo. U sypaných čajů musíte čaj ještě před konzumací přecedit, což se ne každému chce vždy dělat. Navíc na to například v práci nemáte čas nebo nemáte potřebné sítko na čajové lístky.

Ačkoliv to teď možná vypadá, že jsou porcované čaje tou nejlepší volbou, bohužel tomu tak není. Většina z nich totiž pochází z Cejlonu a nyní je třeba si uvědomit, že například Japonsko dováží čaje mnohem kvalitnější. Záleží však samozřejmě na vás, čemu dáte přednost.

V některých případech má zkrátka přednost čaj sypaný, v jiných je lepší sáhnout po čaji již porcovaném. U něj máte vždy jasně dané množství, zatímco u čaje sypaného si můžete množství regulovat sami podle své aktuální chuti a potřeby.

Oba druhy se od sebe také liší ve způsobu skladování, jelikož sypaný čaj bude vyžadovat dobře izolovanou nádobu, například plechovku nebo dózu, zatímco čaj porcovaný můžete nechat v původním obalu, se kterým jste čaj zakoupili.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 30 Kč
Zobrazit formulář pro nákup