Jak se vaří šípkový čaj

Šípky – příprava šípkového čaje

Šípky obsahují mnoho blahodárných látek a čaj ze šípků se používá několik staletí. Jak se vaří šípkový čaj? Jak sušit šípky na čaj a jak zpracovat šípky? Na to se dnes podíváme.

Podle některých lékařů šípky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, B a K. Obsahují hořčík, fosfor, vápník a další látky vhodné pro tělo. Vhodný je na podporu imunity, tedy jako prevence například před nachlazením nebo chřipkou. Můžete se podívat na čaje pro zdraví, kde jsme popsali několik různých „zdravých“ čajů.

Určitě nelze tvrdit, že budete li užívat čaj ze šípků, budete zdravější. Vždy jde o komplexní životosprávu. Budete li si ale vařit více podobných čajů – šípek, zázvor, bylinky (vhodně a s rozumem) a k tomu přidáte zdravější stravu a režim, účinky jistě uvidíte.

Proč šípkový čaj z prosté logiky?

Dnes lidé utrácí velké peníze za přírodní preparáty, doplňky stravy a vitamíny. Mnohdy utrácí za naprosté nesmysly. Šípky přitom rostou v přírodě, bez nějakých hnojiv. Jsou například přirozenou potravou v zimním období pro ptactvo. Z prosté logiky věci než utrácet stokoruny a tisíce za přírodní preparáty, vždy bych se nejdříve podíval na to, co můžeme mít zdarma, nebo levně a v BIO kvalitě. A až poté pokud nám něco stále chybí bych se zaměřil na komerční preparáty a doplňky.

Jak zpracovat šípky na čaj

Základ je sbírat šípky v době, kdy jsou zralé, ale zároveň čerstvé. Tedy v době kdy jsou sytě červené, ale ještě pevné. Ideálním obdobím pro sběr šípků je přelom září a října. Na slunných místech to může být o nějaký týden dříve. Nesbírejte přemrzlé šípky, ani scvrklé šípky.

Šípky je třeba očistit, přebrat a sušit né velkým teplem. Můžete použít sušičku, ale ideální je nechat sušit šípky přirozeným teplem. Případně použijte sušičku, ale nastavte nejnižší režim sušení. Šípky ideálně skladujte v suchu a a tmě. Tedy ideálně nějaká uzavíratelná a čistá nádoba a umístit do špajzu. Šípky se snažte zpracovat ohleduplně. Trouba nebo vyšší výkon sušičky vám může zničit výraznou část vitamínů.

Jak se vaří šípkový čaj

Slovo vaří bych správně uvádět neměl. Jelikož voda na šípky by neměla vařit. Šípky doporučím lehce podrtit, nebo napůlit. Na hrnek použijte přibližně půl polévkové lžíce šípků. Dobré je použít větší množství šípků a větší množství vody, například džbánek. Šípky necháte přes noc ve studené vodě (pokojová teplota). Výsledný nálev poté stačí jen lehce ohřát – ideálně 60-70 stupňů. Ale nálev můžete konzumovat i studený.

Zároveň ze šípkového nálevu si můžete připravit nejrůznější kombinace. Mnohdy stačí třeba trocha šípkového nálevu a přidat trochu zázvorového čaje, dochutit můžete vše například citronem. Můžete také třeba použít pečený čaj, který si snadno doma vyrobíte.

Šípkový čaj a důležité rady

Pokud to shrnu, šípkový čaj si můžete snadno připravit. Je třeba se k přírodní surovině chovat co nejpřirozeněji, aby jste z ní získali maximum. Tedy nesušit horkem, nevařit vodu. Sbírat zralé a pevné šípky na vhodném místě – dálnice u chemičky vhodné místo není. Naopak odlehlejší místo třeba na okraji lesa je vhodné pro sběr. Také se snažte neotrhat celé keře, ale alespoň něco nechat pro ptactvo. Pamatuji si, jak jsme ve škole vyráběli náhrdelníky ze šípků. Školy otrhají všechny keře v okolí školy, vyrobí za hodinu náhrdelník a následně jej vyhodí. To mi přijde docela škoda.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 30 Kč
Zobrazit formulář pro nákup