Čaje pro naše zdraví

9

O tom, že mají čaje blahodárný vliv na naše zdraví, bylo napsáno již mnoho. Proto se dnes nebudeme zabývat prospěšností čajů všeobecně, ale ukážeme si několik konkrétních čajů a prozradíme si, s jakou nemocí nám mohou výrazně usnadnit náš boj.

Všemocný zázvor

Vynikající účinky zázvoru jsou známé už odpradávna. Pro svoji jedinečnou chuť je zázvor oblíbeným druhem čaje, který někteří pijí zcela pravidelně. A to je pochopitelně dobře, protože zázvor posiluje náš imunitní systém a člověk si pravidelným popíjením tohoto druhu čaje snadno vytvoří dostatečně silnou obranyschopnost, aby lépe odolával nemocem.

Pokud na sobě pociťujete první příznaky nachlazení, připravte si zázvorový čaj a nedejte tak nemoci žádnou šanci. Co se týče přípravy tohoto čaje, každý si po čase najde svoji metodu. Pokud chcete, aby byl zázvor co nejúčinnější, nepřelévejte jej úplně vroucí vodou, která by zničila vitamíny a antioxidanty, které v sobě zázvor obsahuje.

Pokud zvládnete pít silnější čaj, zázvor jednoduše nastrouhejte. Množství strouhaného zázvoru pro přípravu jednoho šálku čaje by mělo být zhruba na čajovou lžičku, ale i zde pochopitelně platí, že každý si množství upraví podle své chuti a především podle toho, kolik zázvoru snese.

Je totiž velmi silný a ne každý si jeho chuť zrovna oblíbí. Čaj následně můžete dochutit medem a citronem, abyste si zajistili i přísun vitamínu C. Pokud čaj připravujete dětem, zázvor nestrouhejte, ale pouze nakrájejte na malé kousky, aby výsledný nápoj nebyl tak intenzivní.

Tradiční šípkový čaj

Výhodou šípkového čaje je to, že šípky jsou většinou snadno dostupné. Člověk si je může natrhat například během procházky. Šípky se následně suší a to na topení, v troubě nebo sušičce, což je pochopitelně ta nejlepší možná varianta.

Při sušení na topení totiž může snadno dojít k tomu, že šípky začnou plesnivět. Šípkový čaj můžete popíjet vždy, když se o vás pokouší nemoc nebo už nemocní jste. Obsahuje totiž spoustu vitamínu C, což je také důvod, proč ani tento čaj nesmíte zalévat vroucí vodou, ale pouze horkou, aby příliš vysoká teplota nezničila všechny vitamíny. Způsobů, jak si připravit šípkový čaj, existuje mnoho.

Jedním je již zmíněné zalití šípků horkou vodou a následné vylouhování. Jinou metodu, při které vitamíny také zachováte, je ponechání šípků ve studené vodě přes noc. Šípky uvolní svoji jemnou chuť a přitom neztratí vitamíny. Šípkový čaj doporučujeme především pro děti, protože šípky mají jemně sladkou chuť, která se jim jistě bude velmi líbit. Z jedné várky šípků lze čaj připravit až třikrát.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 30 Kč
Zobrazit formulář pro nákup